top of page

2021' de Öne Çıkan Ofis İç Mekan Tasarım Trendleri

  • Yazarın fotoğrafı: smhcvdr
    smhcvdr
  • 14 Kas 2021
  • 2 dakikada okunur

Hayatın birçok alanında köklü değişikliklere gitmemize yol açan ve olumlu/olumsuz pek çok etkisini hala hissetmeye devam ettiğimiz pandemi süreci ile birlikte anladık ki hayat bir dönüşümden ibaret ve biz insanlar şartlar ne yönde değişirse değişsin yeni sürece ayak uydurmakta pek de fena sayılmayız.


Örneğin pandemi öncesi uzaktan çalışma kültürü yalnızca belli sektörler bakımından yerleşmiş bir uygulamayken bu süreçte gördük ki aslında pek çok iş kolunda ofislere bağımlı kalmadan da verimlilik sağlanabiliyor.


Bu günlerde ‘normalleşme’ adı altında pek çok alanda olduğu gibi iş hayatında da eskiye dönüş çalışmaları başlamış durumda. Gel gelelim, eskiyi bıraktığımız gibi bulamayacağımız aşikar; bunun yerine ‘yeni normale’ alışmak gerek. O halde şimdi hep birlikte yeni normalin ofis trendlerine göz atalım!




1- Renk Kullanımı: Renkler iç mekanda bir karakter yaratmak ve kurumsal kimlik ile bağdaşlaştırmak için oldukça önemli bir araçtır. Özellikle koyu mavi tonlar 2021 trendi haline gelecek. Yeni siyah olarak nitelendirebileceğimiz bu renk ile zarif ve modern alanlar yaratılacaktır.




2- Ahşap Doku Kullanımı: İskandinav yaklaşımlardan ilham alan hafif tonda ahşap dokular, iç mekanlar için trend olacak. Ahşap dokular sadece zemin döşemesinde değil, aynı zamanda duvar ve tavan yüzeylerinde de çokça kullanılan bir materyale dönüşecektir. Ham bir tonda olan ve estetik ögesi haline gelen ahşap dokular çok amaçlı alanlarda vurgu ögesi haline gelecektir. Ahşap dokunun farklı yüzeylerde kullanımı ile birlikte ofis iç mekanlarında 2021’in dokunsal tasarım trendi ile özdeşen doğal bir dil yaratılmaktadır.


3- Sürdürülebilir Modern Tasarımlar: Tüketimin hızla artıp, kaynakların giderek azaldığı günümüzde, boşa harcanan plastikler için çözümler geliştirmek geleceğimiz için çok kritik bir unsur haline gelmiştir. Sürdürülebilir tasarım anlayışının geliştirilmesi ile 2021 iç mekan tasarımlarında ve kullanılan materyallerde yeni bir çağ doğacaktır. Yeni biyoplastik malzemeler, yeniden kullanılan malzemeler ve çevreye duyarlı malzemeler tasarımın her alanında (mobilya, moda, vb.) trend haline gelecek.


4- Doğal Element Kullanımı: Doğal elementler bireyler üzerinde hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan pozitif etkilere sahiptir. Bu bağlamda, birey ve doğa bağlantısının güçlendirilmesi ofis içerisinde çalışanların kendilerini çalışma alanlarında iyi hissetmeleri ve iş verimliliği açısından önemli bir noktadır. Doğal elementlerin iç mekan içerisinde kullanımı, günümüzün kapalı çalışma mekanlarına doğayı getirme anlayışına dayanır. Doğal ve organik malzeme kullanımı ile iç mekanlar yaratılarak doğal dış yaşam ile iç mekanın bağdaştığı güçlü bir tasarım dili elde edilir.



5- Gri — Yılın Rengi: Gri tonlar, 2020-2021 ofis iç mekan tasarım yaklaşımlarında vurgu ögesi olarak kullanılmaktadır. Elegant ofis iç mekanların tasarlanmasında, teknolojiyi ve modernliği birbirine bağlamak için kullanılan serin bir nötr renk olan gri, aynı zamanda pek çok farklı tasarım anlayışı ile uyum sağlayabilmektedir.




6- Modern Rustik Tasarım Yaklaşımı: Eski ve yeni olanın bir karışımı olarak nitelendirebileceğimiz modern rustik tasarım yaklaşımı, iç mekanda doğal elementler, otantik desenler ve nötr renkler gibi unsurları barındırır. Sürdürülebilirlik bağlamında da ahşap ve keçe gibi organik elementlerin kullanımı ile modern rustik tasarım yaklaşımı, klasik zamanların yenilikçi ve çevre dostu bir yansıması halini alıyor.


7- Endüstriyel İç Tasarım Stili: Endüstriyel stil, kabaca, endüstriyel yapıların gösterişli görünümlerinden ilham almaktadır. Endüstriyel tasarım stili; tuğla, metal ve ahşap elementlerin çıplak bir şekilde kullanımının yanı sıra geri dönüştürülmüş malzemelerin de kullanımı ile soyulmuş mimari detaylardan oluşur. Günümüzün çok amaçlı ofis ortamları için endüstriyel stil oldukça kullanışlıdır. Yeni nesil ofis tasarımı anlayışı açık planlamayı; ortak çalışma, dinlenme, eğlenme ve yemek alanları oluşturmayı gerektirir. Endüstriyel stil kullanımı ile tasarlanan bu alanlar tanımlı, ve karakteristik mekanların organizasyonunu sağlamaktadır.





 
 
 

Commentaires


©2021, Semih Çavdar tarafından kurulmuştur.

bottom of page